Welcome to my purple,pink blog.You want to +Follow or go back to your Home
❀ HadaaNiaa ❀: 2012

Info : Fakta Yang Kita Tidak Tahu

Views


Cik Ain Membebel Lagi..



1. Cuba tengok zip seluar anda, tertera huruf YKK.. YKK bermakna Yoshida Kogyo Kabushibibaisha iaitu sebuah kilang membuat zip terbesar di dunia yang menghasilkan zip yang korang pakai sekarang ni..
2. Bunyi (kuek) yang dihasilkan oleh itik tidak bergema dan beralun. Sehingga kini kita tidak tahu mengapa.
3. Dengan sepotong coklat boleh membunuh anjing? benar!! Coklat mampu merosakkan sistem pernafasan dan jantung anjing. Dengan ounces yang banyak mampu membunuh seekor anjing bersaiz kecil.
4. Kebanyakan lipstick yang kita pakai sekarang ni mengandungi sisik ikan yang telah diproses.
5. Pada tahun 1830, ketchup (sos tomato) digunakan sebagai ubatan dan bukannya perasa tambahan pada makanan.
6. Tiada satu pun jam di Las Vegas gambling casinos. Dengan ketiadaan jam akan melekakan penjudi² dengan taruhan mereka.
7. Kerana ketangkasan Bruce Lee.. pengarah terpaksa memperlahankan sedikit filem yang diambil kerana terlampau laju dan pergerakan aksinya tidak dapat ditangkap melalui lensa kamera. Sesuatu yang agak luar biasa dari orang lain.
8. Nama sebenar rama-rama (butterfly) ialah’flutterby’.
9. Mosquito repellents atau penghalau nyamuk tidak membunuh. Sensor nyamuk hanya dikaburi dan ini menyebabkan nyamuk tidak dapat mengesan di mana mangsa berada.
10. Pakar dan doktor gigi mengesyorkan berus gigi hendaklah diletakkan sekurang kurangnya 6 kaki jauh dari tandas utk menghalang kuman berterbangan ketika anda menggunakan flush tandas.
11. Jika nombor 111,111,111 didarab 111,111,111 anda akan dpt jawapan 12345678987654321.
12. Warna biru adalah warna kesukaan 80 peratus rakyat Amerika.
13. Tanda (#) di keyboard komputer anda sebenarnya dinamakan ‘octothorp’.
14. Adalah mustahil jika anda bersin tanpa memejamkan mata.
15. Seekor lipas boleh hidup selama 10 hari tanpa kepala.
16. Jika dikangkangkan kaki dan baring secara telentang, kita tidak akan tenggelam di dalam pasir jerlus.
17. Nama yang paling banyak umumnya di dunia ini ialah Muhammad.
18. Di Eropah, kebanyakan wanita Eropah tidak memakai seluar dalam sehingga ke tahun 1900 barulah seluar dalam diperkenalkan.
19. Produk pertama menggunakan bar code adalah Wrigley’s gum.
20. Mexico City tenggelam sedikit demi sedikit sekitar 10 inci setiap tahun.
21. Mengikut statik dalam kehidupan, ayam adalah haiwan yang paling banyak di dunia mengalahkan manusia, kerana cara pembiakan yang berleluasa dan senang dibiakkan untuk makanan.
22. Otak akan lebih aktif ketika tidur dari ketika anda menonton tv.
23. terdapat banyak telefon di Washington D.C mengalahkan penduduk²nya.
24. Untuk melepaskan dari gigitan buaya, anda perlu mencucuk matanya menggunakan jari sekuat hati. Buaya akan melepas anda serta merta.
25. Jika sebutir kecil kismis dijatuhkan di dalam segelas champagne segar, kismis tersebut akan turun ke dasar gelas dan naik semula dan turun kembali dan seterusnya seakan dilambung²
26. Leonardo da Vinci juga mencipta gunting dan beliau menghabiskan 10 tahun untuk menyiapkan lukisan agungnya iaitu Monalisa (10 tahun untuk bahagian bibirnya sahaja)
27. 90% dari pembaca yang membaca info ini kebanyakannya tidak tahu tentang fakta yang telah diberikan. Keajaiban fakta fakta sebegini dapat menarik minat pembaca untuk mengetahui dari atas kemusykilan minda kita sendiri.

Just share info ni . Dapat dari BLOG informasi ^_^ 


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Kartun: Jangan Terasa

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Click here  and like for support me .

Ehh , ni care berjimat ni . Semua boleh try . Take A Note .


Memerli..


*tekan gambar kalau tak jelas*


*kalau tak jelas tekan gambar*

Ini cuma gurauan danpengalaman kami semata-mata . Btw Supercoco berkongsi pengalaman dengan Super Act :D

Nak banyak lagi ? Klik sini dan like ..
Dont forget to subsriber me at facebook . Click Here
Follow my blog and my twitter . Thanks for your support . :DD


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Kawan Makan Kawan (comic)

Views
Cik Ain Membebel Lagi..



Pernah terjadi tak ? Kita dengan kawan kita berjanji nak susah senang bersama alaaa , macam BF ngn GF la . Tapi ni janji BFf punya . Pernah tak ? takkan tak pernah ? Kalau pernah kita geng :3 
Mulut , eleh biase lah . mulut selalu menipu . Kate je bila susah nak bersama jugak . Tupp..tupp .. dye tinggalkan kita then cari kawan lain . Hammpehhhh , punye kawan ~

Ehh..hal sekolah nak bawak kat sini kejap . Aku tak tahu da nk explain kat kawan aku sorang ni macam mane . Serius , stress dengan hal niy . Nak mengadu masalah ni kat family , nanti dieorg kate "tak payah kawan dgn orang macam tu . Pergi cari kawan lain". Wei , sebab aku sayang kau lah aku buat macam ni . Aku marah kau  sebab aku sayang kau . Tolonglah faham aku . Itu je care aku nak rampas balik kawan aku dari si perampas !

Aku tak pernah pon halang kau nak kawan dengan siapa-siapa . Aku takde hak . Tapi kenape perampas tu tak bagi kau kawan dengan aku ? Apa salah aku ? Then bila aku cakap kat kau yang dye rampas kau dari aku . Kau terus maki aku . Kau kate aku ni jahat and buat fitnah kat orang WTF wei ?! Ubat ape yang dye bagi kat kau sampai kau jadi macam ni ?

Sumpah aku tak kenal kawan aku yang dulu . kawan aku yang dulu tak macam ni . Dye tak pernah kate orang jahat . Dye tak pernah maki aku . Dye tak pernah kutuk orang tanpa sebab dan bukti yang kukuh . wei , sumpah siot . Aku sedih sangat . Selama bertahun aku berkawan ngan ko . Ko tak pernah bekap aku bila ade orang kutuk aku ,fitnah aku . Tapi kenape kau bekap si perampas tu bila aku kate "Dye rampas kau dari aku ?" .. 

Ingat lagi tak janji kita mase nak tubuh grub sendiri with Ayie ? Aku nangis sebab kene halau dengan cikgu . Harapan kita nak tubuh grub hampir musnah . Aku menangis sebab aku dah takde siapa-siapa lagi nak tolong aku bangkit dan tubuh kan grub . Aku cuma ade kau dengan kawan-kawan lain . Kau usap tangis aku . Kau pujok aku . Kau cakap "Kau jangan lah sedih . Kau bukan keseorangan . Kau ade aku . dan kiteorang janji takkan tinggalkan ko sorang-2.". But now .. Musnah semuanya .. kau tinggalkan aku dan grub kita :'(

Orang yang memberi janji memang mudah melupakannya . Tetapi , orang yang menerima janji , akan mengingatinya sampai ke akhir hanyatnya ..

nak banyak lagi komik ? Klik sini dan like .. 


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Kartun : Bercampur

Views
Cik Ain Membebel Lagi..



Pengalaman sendiri ni . Siapa pernah ade pengalaman cam ni ? Kita geng . :3


Mat Sengal -.-


DUCKFACE .. errr , trend erh ? mintak-mintaklah gamba kelas aku x macam ni -.-

klik and like untuk dapat banyak lagi :)


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Kartun : My Crush ..

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Kalau Suka Klik sini ..


Aku belum pernah buat lagi bende ni . Iye-iye je janji akan tunggu crush untuk terima dye and tak nk terima lamaran orang lain . . Konon sampai mati . Tapi bile ade lelaki lain mintak couple . Terima pulak ? haihhh -.-


Hahaha , andai crush aku tahu bertapa gila nye aku time tu . Tunggu dye online dah la berjam-jam . Lepastu bila dye dan on , nk tego malu . terpakse la tunggu dye tego kite . Last-2 , dye tak tego kite pon . Dye off cam tu je . hukhuk T.T


ini lah masalah kite bila berjumpe dengan orang yang kita suka . Mula-mule je rase bersemangat nak luahkan . Tapi , bila da ade depan mate . Lain yang ade kat dalam otak , lain yang kuar dari mulut . hohoho . ILY my crush ..

Nak banyak lagi ? Like fanpage supercoco .. :)


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


FREEBIES: Simple Header (Forever Yours)

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Asslamualaikum semua ! Yeah aku kembali freebies aku . Freebies Simple Header . Simple je . Tak lawa pon . Kalau suke korang boleh ambil . Tapi tinggalkan komen . And kalau korang nak buat header untuk blogskin/template korang . Jangan lupe credit k ? 


http://1.bp.blogspot.com/-oxsJ2K_KZJ4/UB6YT5g2EXI/AAAAAAAABAI/oprfOjqbmKc/s1600/4eva+yours+purple.png

http://4.bp.blogspot.com/-rDnQIImC26Q/UB6YXuVOMQI/AAAAAAAABAQ/D9cWu8ewZuM/s1600/4eva+yoursred.png

http://4.bp.blogspot.com/-N6Hq09b50cw/UB6Yb2QlGxI/AAAAAAAABAY/jVIx5Mtd4NY/s1600/4eva+yourspink.png

http://1.bp.blogspot.com/-A5DbPMFnG_A/UB6YgbNO4fI/AAAAAAAABAg/oZfaDF4kwCw/s1600/4eva+yoursgreen.png

http://1.bp.blogspot.com/-A5DbPMFnG_A/UB6YgbNO4fI/AAAAAAAABAg/oZfaDF4kwCw/s1600/4eva+yoursgreen.png
Thanks kepade yang credit . Muahhh setepek :*



Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL: Blockquote With Shadow & Icon

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Assalamualaikum . .
Hari ni Ain nak buat Tutorial yang takde siape request . Kehkehkeh ! Ain saje je buat tuto ni sebab Ain tengah free ni . Tataw nak buat ape . Nah ni tuto yang mudah je . Jom try .




BEFORE


AFTER


1. 
Dashboard > Design > Edit HTML > Tick Expand Widget Templates.
2. Dengan menggunakan Ctrl + F cari kod ni :




.post blockquote {

3. Copy kod di bawah: 



background:url(URL BACKGROUND PILIHAN ANDA);border-top: 2px solid #000000;border-left: 2px solid #000000;
border-right: 
border-right: 2px solid #000000;
border-bottom: 
border-bottom: 2px solid #000000;
border-radius: 5px;
margin:1em 20px;
padding: 5px;
}
.post blockquote:hover {
background-image:url(URL ICON PILIHAN ANDA);
background-position:bottom right;
background-repeat:no-repeat;
-moz-box-shadow: 0 0 10px #BDBDBD;
-webkit-box-shadow: 0 0 18px 
border-radius: 5px;margin:1em 20px;padding: 5px;
}


4. Paste di bawah kod .post blockquote { (Kalau sebelum niy korang ade buat blockquote lain . Padam kod tu . Kalau tak , tak jadi tau .)



Cara Edit :
Merah : tukar dengan url background pilihan korang sendiri . 
Kuning : Ketebalan Border
Purple : Jenis border
Pink : Kod warna border
Biru : Url cute icon
Hijau : Kod warna untuk shadow

Suka Tutorial ni ? Like page Ain ok . KLIK .


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Tanda-Tanda Anda Jatuh Cinta

Views
Cik Ain Membebel Lagi..


Credit semua ini dari Cik Google kesayanganku . * Cehh 

1. Anda tidak akan marah terlalu lama dan akan berusaha untuk mengawal kemarahan anda terhadapnya.
2. Anda akan sentiasa merindui dia.
3. Apabila berjalan dengan dia, anda akan berjalan dengan perlahan.
4. Anda akan tersipu-sipu malu apabila bersama dengannya.
5. Apabila anda berfikir tentang dirinya, jantung anda akan berdegup pantas.
6. Hanya dengan mendengar suaranya, anda akan tersenyum tanpa sebab.
7. Apabila anda melihat dia, anda tidak akan peduli orang di sekeliling anda. Anda cuma melihat dia seorang.
8. Anda akan mula mendengar lagu yang berirama balada.
9. Dia sentiasa di fikiran anda.
10. Anda akan sentiasa terhidu baunya.
11. Anda menyedari bahawa anda akan tersenyum apabila memikirkan tentang diri dia.
12. Anda akan lakukan apa sahaja untuk dirinya.
13. Apabila anda membaca ini, pada masa yang sama, ada seseorang di dalam fikiran anda.

Ok , Siapa dalam fikiran korang sekarang ? Kalau korang betul-betul sayang kan dye . Tulis nama dye dalam comment box Ain . Tak usah risau la . Ain tak gatal (Ain pon adelah) . Cuma nak tahu je , korang sanggup ke tulis nama panjang dye and nama bapak dye sekali kat sini . Kata sayang ? Tulis je , mane lah tahu Ain kenal .

Suka Info ni ? Nak Banyak Lagi ? Like SINI ! Satu je . Jangan la kedekut . Alaa dengan Ain je pun . Bukan orang lain :DD


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL: Cute MP3 Player

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Assalamualaikum dan Salam Satu Malaysia.
Hari niy Ain nak buat tuto yang di request oleh Kak Ety.Ok dye tanye Ain macam niy.



Ok,macam mane bende yang di panggil Cute MP3 Player tu ? Cute sangat ke ? Tak de lah.Biase-biase jer.Tak caye ? Tengok gambar niy..


Cantik tak ? Tak cantik ? Korang boleh tukar kaler ape jer yang korang nak.Ok jom mulekan Tuto..Boleh "Pause" Kalau x nak dengar :D


  1. Tekan MP3 Player.
  2. And then dye akan keluar macam niy

3. Tekan yang Ain  petakkan kaler merah uh
4. CATEGORYtu tukar kepade kaler mcm yg di tunjukkan dalam gambar di bawah




5. Lepas tu..korang edit lah kaler ape yang korang suke..and bila dah edit..CATEGORY tu sila tukar kpd GANERAL balik


6.Lepas tu,yang AUTOPLAY tu pulak.Korang tukar dr 0 kepade no 1 mcm gambar di bawah..




7. Dan pergi ke SINI.
8. Sila taip lagu yang korang suka di bahagian SEARCH.
9. Bila dah jumpa lagu yang korang nak tu.Korang tekan.dan  Dia akan keluar macam niy.


 10. Besarkan kotak kod tu dan akan jd mcm niy

11. Cuba carik kod yang lebih kurang je macam kod yang Ain highlight tu.. (setiap lagu mempunyai kod yang berlainan di sebabkan tajuk dan nama artisnya)  

12. Kalau dah jumpe kod yang lebih kurang macam tu.Korang copy kod tu.
13. Dan PASTE kan dekat "mp3" mcm yang di tunjukkan di bawah.

14. Copy semua "HTML code" mcm dibawah

15. dan paste dekat HTML/JavaScript korang.
16. SAVE. Siap !

Fuhhh penatnye nak buat tuto ni..panjang tapi mudah kan ?

Nak request tuto ? Boleh je..Tapi dapat lambat sikit la..Hehehe ~ Suka tutorial & Freebies Ain ? CLICK HERE and like....thanks..


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL: Bold Hover With Shadow (Two Version)

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Assalamualaikum..
Clap..clap..Jyeah ! New entry.New tutorial.Dah lama Ain tak buat tutorial kan ? Oke,Ain nak share sikit tutorial niy.Tapi ade dua versi.So korang pilih lah mane yang korang suke.

Versi Pertama:
With Shadow Tak De Hover (OwhMyEnglish!)



Macam mane tuh ? Macam yang ditunjukkan diatas niy..

  1. Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget Templates
  2. Dengan menggunakan "ctrl + F " search:
    b {

  3. Copy kod dibawah

    text-decoration:none;
    text-shadow: 0 0 0.2em #FF33FF, 0 0 0.2em #FF33FF;
    padding: 0px;
    -webkit-transition: .5s;
    }
  4. Paste kan kod tadi di bawah kod b {
  5. Dan akan jadi seperti di bawah

    b {
    text-decoration:none;
    text-shadow: 0 0 0.2em #FF33FF, 0 0 0.2em #FF33FF;
    padding: 0px;
    -webkit-transition: .5s;
    }
Versi Kedua:
Kali niy ade shadow dan hover sekali :O

SEBELUM

Jika cursor di alihkan pade Bold text

  1. Dashboard >> Design >> Edit HTML >> Tick Expand Widget Templates
  2. Dengan menggunakan "ctrl + F " search:
    b {
     
  3. Copy kod dibawah

    text-decoration:none;
    text-shadow: 0 0 0.2em #FF33FF, 0 0 0.2em #FF33FF;
    padding: 0px;
    -webkit-transition: .5s;
    }
    b:hover {
    color: #FFFFFF;
    -webkit-transition: .5s;
    }
  4. Paste kan kod tadi di bawah kod b {
  5. Dan akan jadi begini

    b {
    text-decoration:none;
    text-shadow: 0 0 0.2em #FF33FF, 0 0 0.2em #FF33FF;
    padding: 0px;
    -webkit-transition: .5s;
    }
    b:hover {
    color: #FFFFFF;
    -webkit-transition: .5s;
    }
     
     
Dah siap preview dulu.Kalau dah jadi SAVE ! Mudah kan ?

Nota Kepala:
Yang di higtlight kan warna purple tu kod shadow dye.Kalau nak tukar Click Me !
Yang di highlight kan warna pink tu hover dye. Kalau nak tukar Click Me !


Suka dengan Tutorial & Freebies Ain ? Just Klik Here And Like ! Thank You ^^


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Cinta,Minat,Sayang Dan Suka

Views
Cik Ain Membebel Lagi..
Sumber Pakcik Google kita ! 
Hah ini la hasilnya kalau kita banyak bertanya dekat Pakcik Google tuh.

Cinta
Kita memang mengharapkan dia menjadi milik kita. Segala apa yang kita buat, kalau buleh nak dia tahu.. dan kita sebuleh mungkin tak nak sakitkan hati dia. kita akan sentiasa berfikir tentang dirinya. (dalam erti lain : cinta di tujukan kepada seseorang yg kita selalu ingat dan mimpi.. Tanpanya kita akan rasa sunyi dan kita cintakan sepenuh jiwa dengan hati yg ikhlas kepadanya walaupun dia buat tak tau je)


Sayang
Kita memerlukan dia di masa kita mahukan seseorang untuk berkongsi rahsia dan kisah duka kita. selalunya kita akan sayangkan seseorang yang menjadi TELINGA kepada masalah kita. (dalam erti lain : sayang di tujukan kepada seseorang yang boleh membuangkan masa dia untuk mendengar dan memeningkan kepalanya dgn masalah kita dan kita jugak boleh menyakitkan hati dia kerana kita bukannya cinta kepadanya)


Suka 

Kita sukakan dia kerana dia kelakar. Dia happy-go-lucky. Bila bersama dengan dia, kita rasa nak tergelak sampai nak pecah perut. Tapi, kita taklah rindu sangat kat dia bila tak berjumpa seminggu…(dalam erti lain : suka di tujukan kepada seseorang yang boleh menjadi pelawak kepada kita. Kita akan suruh dia diam sekirangnya keng kita dah nak pecah…)


Minat 

Apa sesuatu pada dirinya yang menarik kita untuk mendekatinya.(dalam erti lain : minat ditujukan kepada seseorang yang ada sifat, peribadi atau barang yang kita mahukan… )

Tetapi kita kena ingat bahawa tanpa minat , suka dan sayang kita tidak akan CINTA pada seseorang itu…
Owhh kalau macam tu.Maknanya Ain cinta lah dekat dia.Kalau dah cinta.Mestilah ade Minat,Suka dan Sayang.Hmm Ain minat dia sebab dia comel.Ain suka die sebab dia comel.Ain sayang dia sebab die comel.Ain cinta die pun sebab die comel.Ehh boleh pulak macam tu kan ? Sebenarnya .. entah lahh.Kadang-kadang perasaan tu muncul sendiri tanpa kita sedari betul tak ? Cume nak share je..ok GudMorning dan selamat hari rabu :)


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Perkara Yang Anda Tak Perasan (Anda Perlu Tahu)

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

Sumber Pakcik Google !
Just nak share-share :)

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia ini menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda.

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda, seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik.

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah disebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirlah semula; mungkin
anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan
sesuatu yang anda ingini, mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi
sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat-laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun,
caci & cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik. Seminit Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik, sejam untuk menghargainya, sehari untuk menyayanginya, tapi sepanjang hidup untuk melupakannya. Hantarlah pesanan ini kepada orang yang anda tidak akan lupa dan hantarkan juga kepada orang yang menghantar pesanan ini. Ini adalahpesanan pendek untuk menyatakan yang anda sentiasa mengingatinya. Kalau anda tidak menghantar pesanan ini, bermakna anda sudah melupakan kawan-kawan anda. Ambillah sedikit masa dan anda sudah pasti memberi keceriaan kepada seseorang atau mungkin mengubah hidup mereka kepada yang lebih baik.


P/s Lepas bace je info ni mesti semangatkan ? Ok smile always


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL : Border Keliling Blog

Views
Cik Ain Membebel Lagi..



DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML
then ctrl +F search

.main-outer {

pas2 bila da jumpa copy code kt bawah ni dan paste di bawah code .main-outer {

border: 2px solid #FFFFFF;

Cara ke 2 pengguna Denim Templete :

DASHBOARD > DESIGN > EDIT HTML
then ctrl +F search

#content-wrapper {


pas2 bila da jumpa copy code kt bawah ni 
border: 2px solid #FFFFFF;

dan paste di bawah code
#content-wrapper {

Petunjuk : 2px untuk ketebalan border, solid untuk jenis border & #FFFFFF adalah warna border.
Jenis border leh tukar solid , dashed , dotted.
Warna border amek --> HTML color codes


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


20 FAKTA Menarik !

Views
Cik Ain Membebel Lagi..


Assalamualaikum ! Hello peeps ! Peace yow ^_^
Hari ni Ain nak kongsikan 20 Fakta menarik lagi benar yang terjumpa dalam pakcik Google kita :O
Hmm , ada sesetengah orang yang dah tahu.Dan ada yang belum.So jom share-share sikit !

Sumber Pakcik Google !

  1. Secara puratanya, kita berkelip sebanyak tujuh kali seminit bila kita mengadap komputer ni..tak percaya? cuba tes.
  2. Tahukah kita yang lalat tu secara puratanya hanya hidup selama sebulan? Bayangkan kalau kita hanya ada sebulan..macam mana ??
  3. Pukul ratanya, kita berjalan sejauh 160 billion milimeter sepanjang hayat kita..berapa kilometer tuh?cepat amik kalkulator..
  4. Berapa berat kepala kita? Purata beratnya ialah 3.6 kg..ish..ish..berat juga, ada apa dalam kepala kita nie?
  5. 100 billion sel saraf. Ini jumlah dalam kepala otak kita..ooohhh..patutla berat je kepala kita.
  6. Agak-agaklahkan, berapa helai rambut kat kepala kita ni? puratanya ialah 100,000 helai..ermm..itu baru di kepala..
  7. Purata umur penduduk di Sierra Leone, Afrika ialah 41 tahun..
  8. Mata kita sentiasa berkelip, tapi berapa kali sehari? 14,400 kali sehari jumlahnya..Subhanallah..
  9. Kalau kita suka manis, mungkin kita memakan 60 kilogram gula setahun..
  10. Berapa banyak kita minum sepanjang hayat kita? Jumlahnya, 800 gelen air..
  11. Kita akan mengantuk selama tujuh minit sebelum tidur..tak percaya, cuba bila mengantuk, tapi mungkin kita tak sedar, sebab kita dah tidur dulu..hehehe
  12. Kita suka sangat bila dapat patah-patahkan jari-jemari..lega rasa, tapi kalau dihitung, secara puratanya dahpun mematah-matahkan jari kira-kira 24 juta kali..ni termasuk jari kaki.
  13. kumpulan Hujan yang turun adalah berkelajuan 35 kilometer sejam..
  14. menghidu pisang atau epal hijau (menghidu, tidak makan) boleh membantu anda menurunkan berat badan!
  15. "TYPEWRITER" adalah perkataan terpanjang yang boleh dibuat dengan menggunakan huruf hanya pada satu baris keyboard.
  16. Jika anda dikunci di dalam bilik yang kedap udara, anda akan mati keracunan karbon dioksida terlebih dahulu sebelum anda akan mati kekurangan oksigen.
  17. "STEWARDESSES" adalah perkataan terpanjang yang ditaip dengan hanya tangan kiri.
  18. Jika anda menyebut perkataan "colorful" kepada seseorang tanpa mengeluarkan suara, ia kelihatan seperti anda mengatakan "I love you".
  19. Bunyi bergerak kira-kira 4 kali lebih cepat di dalam air berbanding di udara.
  20.  Burung emu dan kanggaru tidak boleh berjalan ke belakang.
Ok itu je yang ain dapat dari Pakcik Google kita..Terima Kasih kerana membaca ! Komen-komen la ye.. :))


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL : Favicon

Views
Cik Ain Membebel Lagi..







1. Dashboard=>Design=>Edit HTML=>Tick expand widget template .

2. tekan CTRL+F , search code dekat bawah ni ok :)


</head>
3. dah jumpa dah ? ok good . then copy code kat bawah ni .



<link href='URL icon' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='
URL icon' rel='icon' type='image/x-icon'/>

    pastekan dekat atas code </head> tu ok 

4. lepas tu preview , kalau jadi save.

Warna Merah : URL ICON yg comel ^_^

Kalau Tak tahu nak pilih kat mane..sini ain ade beberapa mini icon yg boleh korang pinjam..

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/fairy/pic013demoji_416577decoojp.gif

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/fairy/pic005demoji_18140524decoojp.gif

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/fairy/pic009demoji_19040781decoojp.gif

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/barbiepink/pic001demoji_8517130decoojp.gif

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/barbiepink/pic014demoji_12056299decoojp.gif

  http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/barbiepink/pic011demoji_671878decoojp.gif

http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic016demoji_15674012decoojp.gif http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic016demoji_15674012decoojp.gif
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic017demoji_8083087decoojp.gif http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic017demoji_8083087decoojp.gif
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic001demoji_16275814decoojp.gif
http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic001demoji_16275814decoojp.gif


 http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic017demoji_17449173decoojp.gif http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic017demoji_17449173decoojp.gif

http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic015demoji_14436277decoojp.gif http://i257.photobucket.com/albums/hh205/xoxojays/smilies/crayon/pic015demoji_14436277decoojp.gif


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


TUTORIAL : Flying Twitter Bird

Views
Cik Ain Membebel Lagi..

contoh Burung Warna Biru:







  1. dashboard > design > add a gadget > html/java script
  2. copy code di bawah.then korang pastekan kat ruangan html/java script

    Burung Warna Merah :

    <script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh5.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCovySxGkI/AAAAAAAAACo/Q1lEVEwc0h0/red.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/Twitter anda";var tweetThisText = "Twitter anda http://URL BLOG.blogspot.com/";tripleflapInit();</script>
    Burung Warna Ungu:


    <script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh3.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCovz6HiKI/AAAAAAAAACk/HouI2e4kE9c/purple.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/Twitter anda";var tweetThisText = "Twitter - Twitter anda http://URL BLOG.blogspot.com/";tripleflapInit();</script>
    Burung Warna Biru:

    <script type="text/javascript" src="https://sites.google.com/site/exeloph/file/Twitterbang.js"></script> <script type="text/javascript"> var birdSprite="https://lh3.googleusercontent.com/_6TkGtddC4V4/TWCplect9lI/AAAAAAAAADI/6tK12S_REt8/bluetwit.png"; var targetElems=new Array("img","hr","table","td","div","input","textarea","button","select","ul","ol","li","h1","h2","h3","h4","p","code","object","a","b","strong","span"); var twitterAccount = "http://twitter.com/Twitter anda";var tweetThisText = "Twitter - Twitter anda http://URL BLOG.blogspot.com/";tripleflapInit();</script>
    Merah: Link Twitter
    Ungu: Link Blog

    3. Tekan SAVE Dan Lihat Hasilnya !
    4. Dah jadi komen ok ! Ain nak tahu jugak !

    Kalau nak banyak lagi tutorial blog..contact ain di kauter pertanyaan .ain akn buat mane yang ain tahu..ok tata :)
    Credit code by Luna Evans 


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*


Budak Sekolah Yang Nakal ! (Entry Bergambar)

Views
 Assalamualaikum !




Saya seorang budak sekolah rendah yang nakal ! :O
Jap..jap..terpasang lagu sedih..kita tuko lagu k -.- kasi rock sikit ! HAHAHA hello guys ? pe khabar. hari ni ain nak story pasal "time-time ain yang ain paling rindu mase sekolah rendah" ! -.-' (cun tak ayat nyew ?) ok u guys mesti la pernah sekolah rendah (sury bahasa rojak) Ok ain nak story setiap satu bende yang paling ain rindu mase ain sekolah rendah !

  • Ceramah !
    "Argh ! seksa maa kene dengar ceramah..Boring dowh ! jom main masak-masak kat dalam kelas jom !" Hahaha aku ingat lagi time darjah dua owh ! time too ade ceramah besar-besaran.satu sekolah kena masuk dewan sebab kena "paksa" dengar ceramah.Tak pasti ceramah pasal apa..(dah lupa) Time dalam dewan tu guru besar bagi ucapan punya lah panjang.dah nak tertido aku rasa.Then bila penceramah masuk.Aku tengok budak-budak ada yang pergi keluar dari pintu berlakang.So aku ngan kawan-kawan aku pon apa lagi ? lari la dari pintu berlakang..
  • Masak-masak,Emak-emak & Akedemi Fantasia
    Lepas je aku ngan kawan-kawan aku lari dari pitu berlakang.."Woo! selamat dowh ! cikgu boleh tak perasan ??" kitaorang terus masuk kelas.Time tu dalam kelas kosong je.Kitaorang pon ape lagi.Bukak beg , keluarkan anak patung dan segala mainan yang kitaorang bawak.Mula-mula main emak-emak.Lepastu dah boring kitaorang pon tarik la beg kawan kitaorg yang ada roda tu..(aku gatal tangan.curik beg kawan lain.hahahaha) Lepastu apa lagi ? tak tengok AF ke korang ni ?? hahahha kita orang main bab yang penyingkiran jerk ! "percaya pada diri dengan harapan dan keyakinan..ooooo~" Kononnya ! siap tarik beg and then buat muke sedih. Haha lepastu tak sempat nak main masa-masak cikgu Khairul Adha dah panggil kitaorang suruh turun bawah dengar ceramah.Siap guna mikrofon -.-. "Lehai kantoi pulek" HAHAHA kitaorang pon kelang-kabut lari dari tingkat 3 turun bawah then masuk dewan buat muka tak bersalah.
  • Solat Sunat Dhuha
    "Nak kena solat sunat bagai ! Sunat je kot ! ponteng nak ??" HUHUHU serius..ini lah perkara yang aku da buat banyak kali.Dan banyak kali kena tangkap -.- Hahaha pertama kali aku nak buat,tak berani aw.Sekali ade la 5/6 orang yang ponteng solat dhuha time uh.aku un join arh..Sampai lah dah hari yang ke 4.Kantoi sebab cikgu nampak kitaorang berayau..HAHAHA time uh pon kitaorang bodoh-bodoh taik ayam lagi.Dah tahu ponteng solat dhuha asal perayau ?? Then setelah seminggu kitaorang buat bende tu.Baru la cikgu tangkap kitaorang secara besar-besaran."Haishh ~ malunyew ! lepas ni kena tunjuk muka depan murid-murid lain."Mula-mula aku rasa malu lah.Tapi bila da tengok hampir separuh budak darjah enam yang kena tangkap sebab tak solat dhuha.Aku pon jadi blurr -.- pelik , terkejut lalu terkentut.*joke.HAHAHA patut la kantoi ! rupanya surau kosong -..-
  • Pakcik Jual Aiskrim !
    Pakcik ! miss kat pakcik arh ! Baru tengah hari semalam nampak pakcik.Pakcik still macam dulu.Pakcik da 2 tahun tak jumpa pakcik..Pakcik ingat saya dengan kawan-kawan saya lagi tak ? Alaaa , yang paksa pakcik bawak pin M.U. banyak-banyak sebab kome semua nak beli.Ingat ?? Yang setiap kali balik sekolah je kitaorang mesti serbu motor aiskrim pakcik..HAHAHA kepong motor pakcik sampai semua orang tak dapat beli.Tapi kan..setiap kali sampai je pakcik kat sekolah kitaorg,tinggal satu je pin M.U. too..hahahha aku simpan lagi pin tu dowh..pin nye macam ni hah..sejibik -..- :

     
  •  AkhlakHAHAHA dulu time akhlak la time yang kiteorang senang nak curik masa..Dulu ckgu akhlak kiteorang baik.Tapi kadang-kadang garang gak.Namanya cikgu Tuni.Manis je mukanya..Time akhlak selalunya lepas solat.HUHUHU ~ aku menyesal ponteng kelas ni..EHEKS ? tapi best dowh ! Nak tahu tak macam mana kitaorang dapat ponteng time ni.takde la ponteng habes.10 minit je kowt.Lepastu lepas pulak tu.Tak kena marah -.- Hahaha sebabnya kitaorang bodek cikgu Hamtinah nak kemas makmal sains la konon.Bila cikgu Hamtina kata "nanti cikgu kamu tak marah ke ?" kitaorang mesti jawab " Alaahhh tak kesah laa.." Then cikgu terus diam..Masuk je kelas , cikgu Tuni da tunggu.. "kamu dari mana ??" kitaorang pon.. "ermmmm bersihkan makmal cikgu !" and then cikgu percaya dan bagi kitaorang duduk..HAHAHA sampai sekarang tak lupa time niy !
  • The Ainatasha !
    Bila da jadi senior sekolah.Mula la tunjuk hero :p *kau kesah pe der ?* The Ainatasha ni sebenarnya nama sebuah kumpulan yang agak poyo la bagi budak-budak darjah 5 2010.Kome semua masa ni dah darjah 6 ok..senior ingat tu.''Eleh , lantak la dieorang nak kata kiteorang ni apa? yang penting kitaorg ni berniat baik!" KONON ! MISI The Ainatasha [Takkan ada pembuli pon dekat sekolah ni!] Dulunya The Ainatasha selalu di label kan geng pompan gedik and bajet..Tapi sebenarnya kitaorang bukan macam tu la kawan.Kitaorang baik jerk ! tak de niat ingin menunjuk-nunjuk atau membatak-batak di hadapan kamu semua.Tanpa ilmu kiteorang tak kemana kan..kan.. ?? So , Be Your Self ! Jangan asyik nak dok mengata orang.Kitaorang cuma menjadi diri kitaorang.Tepuk dada tanya iman :))
Ok tu jela ain nak kongsi..Ok ain tahu ain nakal dulu kan ? korang pulak macam mana ? jom la kongsi kan citer korang kat sini..komen yer! ain setia membaca..Dekat sini ain nak letak sedikit gambar-gambar kenangan masa sekolah rendah.


Muka aku time ni memang buruk kbye -..-
p/s mesti korang tengok gamba je kan ??


Sental lah sikit button LIKE tu . Kalau Artis korang laju je~ *perli*